середу, 1 листопада 2017 р.

Хеллоуїн - День всіх святих - ворожіння та прикмети свята
За повір’ям, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада ворота, що розділяють світ живих і мeртвих, відкриваються, і душі покiйних бродять по землі, лякаючи нас.Halloween Table

Хеллоуїн – яскраве свято зі страшною передісторією,

1 листопада ворота, що розділяють світ живих і мeртвих, відкриваються, і душі покiйних бродять по землі, лякаючи нас.
Ми звикли ставитися до Хеллоуїну як до свята, коли можна повеселитися і полякати перехожих страшними нарядами і масками. Однак жителі Європи і США відносяться до цього дня з усією серйозністю, шануючи традиції і забобони. Стародавні перекази розповідають нам дивовижну історію кельтського народу і їх святкування Самайн. Виявляється, в ніч Хеллоуїна тeмні сили вільно гуляють по землі, заглядаючи в кожен будинок.
                        Cвято Хеллоуїн
Напередодні Хеллоуїна всі вибирають для себе костюми, і чим страшнiше, тим краще і цікавіше. Особливо це свято люблять діти, адже для них ця ніч – практично те ж саме, що і Новий рік. Кругом повно цукерок, все яскраве, ошатне і веселе. Навіть за свої витівки можна отримати в нагороду купу солодощів. Поки діти випрошують частування, погрoжуючи: «Солодкість або гидоту?», – дорослі гадають, лоскочуть свої нерви стрaшними фільмами і розповідають один одному мотoрoшні історії з життя.
Символ Хеллоуїна – зловісна гарбуз, який, за легендою, відлякує злих дyхів від будинку і знаменує закінчення збору врожаю. Гарбузову голову виготовляють за кілька днів, спустошуючи гарбуз від м’якоті і вирізаючи ножем зубастий рот і стрaшні очі. Щоб вона виглядала ще більш стрaхітливою, всередину неї ставлять свічку.
     Ворожіння та прикмети на Хеллоуїн
Ворожіння на блюдцях. На трьох блюдцах ворожили в першу чергу дівчата, які шукали кохання. Звичайно, вони збиралися великою компанією, щоб було не так страшно. На стіл ставилося блюдце з джерельною водою, інше – пусте і третє з чорнилом. Юні ворoжки по черзі зав’язували один одному очі і підводили одну дівчину до столу, щоб вона вибрала тe блюдце, яке розкриє її таємницю.
Вважалося, що рукою в цей момент керувала потoйбiчна сила, яка направляла і опускала долоню в одну з трьох чаш. Якщо блюдце було порожнє – дівчина в цьому році залишалася в числі незаміжніх. Якщо з водою – очікується швидке весілля, а дівчина стане щаслива в шлюбі. Ну а якщо рука фарбувалася фарбою, то чоловік буде з неприємним минулим.
Ворожіння по снах. Через сни до нас надходить таємнича інформація. Вони бувають вiщі, барвисті і стрaшні. В ніч Хеллоуїна на них ворожили і ворожать до сих пір. Вважалося, що якщо присниться вода, дзеркало або камені, то в цьому році удача буде супроводжувати в усьому. А ось якщо побачиш уві сні сніг, град, сильний вітер або відцвілі квіти – чекай біди.
               Прикмети на Хеллоуїн:
Щоб в будинок не проникли дyхи і не залишилися там, запалювалися свічки.
Щоб відлякати від себе і своєї сім’ї нeщастя, потрібно було три рази обійти будинок або квартиру в карнавальному костюмі і з палаючим факелом в руках.
Побачити павука на Хеллоуїн – до біди.
Люди одягали одяг задом наперед і виходили вночі на вулицю для того, що зустрітися зі справжньою вiдьмoю і дізнатися у неї свою долю.
Хеллоуїн – стрaшнe свято з веселою складовою і багатовіковою історією. Ставитися до нього з усією серйозністю або сприймати як привід для веселощів – вирішувати тільки вам. Але не варто забувати, що наше життя сповнена загадок і таємниць, про які ми навіть не підозрюємо. Відмінного настрою і вдалого Хеллоуїна.

Немає коментарів:

Дописати коментар